Home 3D Yazıcılar 3D Yazıcıların Hayatımızdaki Kullanım Alanları

3D Yazıcıların Hayatımızdaki Kullanım Alanları

0
3d-yazicilarin-hayatimizdakı-kullanim-alanlari-one-cikan-gorsel

3D baskı neredeyse her sektöre yayılmış ve dünya genelinde bazı yenilikçi çözümler sunmaktadır. İşte 3D baskının geleceği ve günümüzü nasıl değiştirdiğine dair birkaç harika örnek:

Yazıcı Yardımıyla Üretilen Gıda

3D baskılı yiyecekler, Jetgiller ‘den fırlamış gibi veya gerçek olamayacak kadar güzel görünmektedir. Aslında, püre haline getirilebilen her şey güvenli bir şekilde basılmaktadır. Bilim kurgu dizilerinde gördüğümüz gibi, 3D yazıcılar, malzemeleri katman katman birleştirerek yiyecekleri yeniden oluşturur.

3D baskılı yiyecekler, yazıcının tamamen temizlendiği ve düzgün çalıştığı sürece tamamen güvenli bir şekilde tüketilmektedir. Ancak yemeğinizi önceden sipariş etmek isteyebilirsiniz. 3D gıda yazıcıları hala görece yavaştır. Örneğin, detaylı bir çikolata parçasının basılması yaklaşık 15 ila 20 dakika sürer. Yine de bu şaşırtıcı teknolojiyi kullanarak hamburgerlerden pizzalara her şeyin yazıcılar tarafından üretilebildiğini gördük.

3d-yazıcilarin-hayatimizdakı-kullanim-alanlari-3d-yazicilar-nerelerde-kullanılır

Yazıcı Tarafından Basılan Evler

Dünya genelinde karşılaşılan evsizlik sorununu çözmek için 3D baskıya başvurulmaktadır. Daha iyi yaşam koşulları oluşturma amacı güden New Story adlı sivil toplum kuruluşu, Meksika’da ilk 3D baskılı bir toplu konut inşa etmiştir. 33 fit uzunluğunda bir yazıcı kullanan New Story, duvarları, pencereleri ve iki yatak odası olan, 500 metrekarelik bir evi sadece 24 saatte üretebilmektedir. Şu ana kadar, New Story Meksika, Haiti, El Salvador ve Bolivya’da minyatür 3D baskılı konutlar oluşturmuştur. Ek olarak, %100 3D baskılı olarak 2.000’den fazla ev üretmiştir.

Yapay Organ ve Prostetik Teknolojisi

Yakın gelecekte, 3D yazıcıların organ nakli bekleyenlere çalışan organlar üretmesini göreceğiz. Geleneksel organ bağışı sürecinin yerine, doktorlar ve mühendisler, kalpler, böbrekler ve karaciğerler gibi organları sıfırdan oluşturabilen tıbbi teknolojinin yeni dalgasını geliştirmek için bir araya geliyor.

Bu süreçte, organlar önce alıcının vücut özelliklerine tam olarak uyacak şekilde 3D modellemesi yapılmaktadır. Ardından yaşayan hücrelerin ve polimer jelin katman katman basılmasıyla bir insan organı oluşturuluyor. Bu çığır açan teknoloji, tıp endüstrisini bildiğimiz şekliyle değiştirme ve Amerika Birleşik Devletleri’ndeki organ bağışı bekleyen hasta sayısını önemli ölçüde azaltma potansiyeline sahiptir.

3D baskı, hastaların yaşam kalitesini iyileştirmek için devrim niteliğinde birçok ek yol sunmaktadır. Ayrıca çözümleri sağlık hizmeti sağlayıcılarının erişimine daha kolay hale getirir. Cerrahi makinelerin bileşenlerinden N95 maskelere ve solunum cihazlarına kadar birçok ürün 3D baskıyla üretilmektedir. Belki de en etkileyici olanı, 3D baskı teknolojisinin protezlerin üretimini hızlandırması ve maliyetleri azaltmasıdır.

Havacılık ve Uzay Endüstrisi

Görünüşe göre, uzay yolculuğunun geleceği 3D baskılı roketlere dayanacak. Relativity Space gibi şirketler bunu düşünerek harekete geçtiler bile. Şirket, normal bir uzay mekiğinden 100 kat daha az parça kullanarak, birkaç gün içinde çalışan bir roketi 3D olarak basabileceklerini iddia ediyor. Ayrıca şirketin ilk kavramsallaştırılmış roketleri olan Terran 1 ve Terran R, basımın başlangıcından uzaya fırlatılmaya kadar sadece 60 gün sürecektir. Roket, yük kapasitesini maksimuma çıkaran ve montaj süresini en aza indiren özel bir alaşım metal kullanılarak özel olarak basılacaktır.

3D baskılı malzemelerin hızlı ve düşük maliyetli üretimi kolay olmasının yanı sıra, 3D baskı aynı zamanda kaynaklanması gereken toplam parça sayısını azaltmanın bir yolunu sağlar ve ağırlığı önemli ölçüde azaltırken dayanıklılığı arttırır. Başka ünlü bir örnek, GE Havacılık’ın LEAP motorudur. Bu motor, 3D baskılı Kobalt-krom yakıt nozullarını kullanarak, geleneksel olarak üretilen nozullara göre %25 daha hafif ve beş kat daha güçlüdür.

Otomotiv Sanayisi

3D baskı, otomotiv endüstrisinde uzun yıllardır kullanılmaktadır. Şirketlere tasarım ve üretim sürelerini kısaltma, stok miktarını azaltma imkânı sunmaktadır. Yedek parçalar, araçlar, bujiler ve aparatlar, ihtiyaç duyulduğunda üretilebilirken, önceki nesillere hayal edilemeyecek esneklik sağlamaktadır.

Ayrıca, 3D baskı, otomobil tutkunlarının araçlarını özelleştirmelerine olanak sağlar. Ayrıca üretimi durdurulmuş parçalarla eski araçları restore etmelerine olanak sağlar. Otomotiv tamir atölyeleri, alışılmadık tamir talepleriyle karşılaştıklarında bile 3D baskıyı kullanabilirler.

NO COMMENTS

Yorum yazmak ister misin?

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha
5 * 4 = ?

Exit mobile version
Digitalagentur Forge12 Interactive GmbH