Home 3D Yazıcılar 3D Yazıcılara Genel Bir Bakış

3D Yazıcılara Genel Bir Bakış

0
3D-Yazıcılara-Genel-Bakış-one-cikan-gorsel

3D baskı, katman-katman nesneler oluşturmak için bilgisayar destekli tasarım veya CAD kullanılan bir süreçtir. Ayrıca, araç ve parçaların üretildiği imalat ve otomotiv endüstrilerinde yaygın olarak kullanılmaktadır.

3D baskının yetenekleri arttıkça, değeri de artmaktadır. 2029 yılına kadar 3D baskı endüstrisinin değerinin 84 milyar doları bulması tahmin edilmektedir. Bu büyüme, 3D baskı ile üretilen ürünlerle hatta evler ve binalarla etkileşimde bulunacağımız anlamına gelmektedir. 3D baskı, katmanlama yöntemiyle üç boyutlu nesneler oluşturmak için bilgisayar destekli tasarımı kullanmaktadır. Bazı durumlarda katmanlı üretim olarak adlandırılan 3D baskı, plastikler, kompozit malzemeler veya biyomalzemeler gibi materyalleri katmanlar. Bu sayede şekil, boyut, sertlik ve renk açısından farklılık gösteren nesneler oluşturmayı içerir.

3D baskı aynı zamanda sağlık endüstrisinde de sıklıkla kullanılan bir imalat yöntemidir. 2020 yılında COVID-19 salgını hastaneleri zorlamış ve kişisel koruyucu ekipman ihtiyacını arttırmıştır. Birçok sağlık tesisi, personeline ihtiyaç duyulan koruyucu ekipmanları sağlamak ve solunum cihazlarını tamir etmek için 3D baskıya yönelmiştir. Büyük şirketler, girişimciler ve hatta 3D yazıcısı olan lise öğrencileri bu konuda önemli rol oynamıştır. 3D baskı, sadece KİT ve tıbbi ekipman üretimini nasıl değiştireceğimizi değil, aynı zamanda protezler ve implantların üretimini de daha verimli hale getirecektir.

3D baskı yeni olmadığı halde, hala 3D baskının ne olduğunu ve nasıl çalıştığını merak edenler bulunmaktadır. İşte 3D baskıyı anlamanız için size sunulmuş bir rehber.

3d-yazicilara-genel-bakis-3d-yazıcı-nedır

3D Yazıcı Nedir?

Kısacası, 3D yazıcılar, erimiş plastik veya toz gibi çeşitli malzemelerden 3D nesneler oluşturmak için CAD yazılımları kullanarak çalışmaktadır. 3D yazıcılar, masa üzerine sığabilecek ekipmandan 3D baskı üzerine kurulmuş atölyelerin oluşturulmasına kadar çeşitli şekillerde ve boyutlarda olabilmektedir. 3D yazıcıların üç ana türü bulunmaktadır. Ayrıca her biri diğerinden biraz daha farklı bir yöntem kullanır.

  • Stereolitografi veya SLA yazıcılar, sıvı reçineyi plastik haline getiren bir lazerle donatılmıştır.
  • Seçici lazer sinterleme veya SLS yazıcılar, polimer toz partiküllerini zaten katı bir yapıya sinterleyen lazeri kullanır.
  • Füzyonla birleştirilmiş depozisyon modelleme veya FDM yazıcılar en yaygın olanlardır. Bu yazıcılar, termoplastik filamentleri bir sıcak nozul aracılığıyla eriterek katman-katman bir nesne oluşturma mantığıyla çalışır

3D yazıcılar, bilim kurgu dizilerindeki sihirli kutular gibi değildir. Bunun yerine, yazıcılar geleneksel 2D mürekkep püskürtmeli yazıcılara benzer şekildedir. Amaç, istenen nesneyi oluşturmak için bir katmanlama yöntemi kullanmaktır. Nesneyi hayal edildiği gibi olana kadar katmanları bir araya getirerek, tabandan başlayarak ve katman-katman ekleyerek çalışırlar.

3D Yazıcılar Gelecek İçin Neden Bu Kadar Önemli

Çok yönlülük, doğruluk ve hızıyla 3D yazıcılar, üretim alanında geleceğe yönelik umut vadeden bir araç haline gelmektedir. Bugün, birçok 3D yazıcı hızlı prototipleme olarak adlandırılan bir yöntemle kullanılmaktadır.

Dünya genelindeki şirketler, araştırma ve geliştirme süreçlerinde aylarca zaman kaybetmek ve milyonlarca dolar harcamak yerine, 3D yazıcıları kullanarak prototiplerini birkaç saat içinde oluşturmaktadır. Hatta bazı işletmeler, 3D yazıcıların prototipleme sürecini normal Ar-Ge süreçlerine göre 10 kat daha hızlı ve beş kat daha ucuz hale getirdiğini iddia etmektedir.

3D yazıcılar neredeyse her endüstride rol oynamaktadır. Sadece prototipleme için değil, birçok 3D yazıcı, bitmiş ürünleri basmak için görevlendirilmektedir. İnşaat endüstrisi, bu gelecek odaklı baskı yöntemini tamamlanmış evlerin basımında kullanılmaktadır. Dünya genelindeki okullar, üç boyutlu dinozor kemikleri ve robotik parçaları basarak sınıflarda el becerisi gerektiren öğrenmeyi gerçekleştirmek için 3D yazıcıları kullanmaktadır. 3D baskı teknolojisinin esneklik ve adapte edilebilirliği, herhangi bir endüstri için dönüştürücü bir etkiye sahiptir.

3D Yazıcıyla Neler Üretebilirsiniz?

Bu yazıcılar, basılabilen nesneler için son derece esnek bir yapıya sahiptir. Örneğin, plastikleri kullanarak güneş gözlüğü gibi sert malzemeler basılmaktadır. Ayrıca, hibrit kauçuk ve plastik tozunu kullanarak telefon kılıfları veya bisiklet tutacakları gibi esnek nesneler oluşturabilirler. Bazı 3D yazıcılar, aşırı güçlü endüstriyel ürünler için karbon fiber ve metalik tozlarla bile baskı yapabilme yeteneğine sahiptir. İşte 3D yazıcılar ve baskının yaygın olarak kullanıldığı bazı uygulamalar:

Hızlı Prototipleme ve Seri Üretim

3D baskı, şirketlere düşük riskli, düşük maliyetli ve hızlı bir yöntem sunarak yeni bir ürünün verimliliğini test etmelerini ve pahalı modeller veya özel araçlar gerektirmeksizin geliştirme sürecini hızlandırmalarını sağlar. Bir adım daha ileri giden şirketler, birçok sektörde 3D baskıyı seri üretim için kullanarak küçük parti veya özel üretim için maliyetleri düşürmeyi hedeflerler.

Fonksiyonel Parçalar

Zaman içinde 3D baskı daha işlevsel ve hassas hale gelmiştir. Bu da ürünün belirli bir zamanda üretilebilmesi için özel veya erişilemeyen parçaların oluşturulmasını ve temin edilmesini mümkün kılmaktadır. Ayrıca, makineler ve cihazlar zamanla aşınır ve hızlı bir tamire ihtiyaç duyar. Bu durumda 3D baskı kayda değer bir çözüm sunmaktadır.

Takımlar

Zamanla takımlar da aşınır ve erişilemez, eskimiş veya pahalı hale gelebilir. 3D baskı, takımların yüksek dayanıklılık ve yeniden kullanılabilirlikle kolayca üretilebilmesini ve değiştirilebilmesini sağlar. Bu sayede çok çeşitli uygulamalar için takımlar yüksek dayanıklılık ve yeniden kullanılabilirlik özellikleriyle üretilmektedir.

Modelleme

3D baskı, tüm üretim yöntemlerinin yerine geçmese de 3D konseptleri görselleştirmek için uygun maliyetli bir çözüm sunar. Tüketici ürünü görselleştirmelerinden mimari modellere, tıbbi prototiplerden eğitim araçlarına kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Baskı maliyetleri düştükçe yeni modelleme uygulamaları için yeni kapılar da açılmaktadır. Çünkü onlara olan erişim kolaylaşmaktadır.

3 Boyutlu Yazıcılar Nasıl Çalışır

Bu baskı türü, eklemeli imalat ailesinin bir parçasıdır. Geleneksel mürekkep püskürtmeli yazıcıya benzer yöntemler kullanılmaktadır. Eklemeli imalat, bir şeyi katmanlar halinde oluşturma sürecini tanımlar. Ayrıca son tasarım tamamlanana kadar sürekli malzeme eklemektedir. Bu terim genellikle şekillendirme ve 3D baskı için kullanılmaktadır.

NO COMMENTS

Yorum yazmak ister misin?

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha
8 - 4 = ?

Exit mobile version
Digitalagentur Forge12 Interactive GmbH