CAD (Bilgisayar Destekli Tasarım), bir ürünün tasarım sürecini bilgisayar yazılımı kullanarak tasarlamak ve belgelemek anlamına gelir. Teknik resim, noktalar, çizgiler, eğriler, düzlemler ve şekiller gibi grafik sembollerin kullanımını içerir. Temel olarak, herhangi bir bileşen hakkında ayrıntılı açıklamayı grafiksel bir şekilde sunar.
Gelişim Süreci
Teknik çizimler 2000 yıldan daha uzun bir süredir kullanılmaktadır. Ancak, ortografik projeksiyonların kullanımı resmi olarak on sekizinci yüzyılda Fransız matematikçi Gaspard Monge tarafından tanıtılmıştır. Görsel nesneler dil sınırlarını aşar, bu nedenle teknik resimler zamanla gelişmiş ve popüler hale gelmiştir. Eskiden teknik resimler el yapımıydı, ancak yapılan çalışmalar bu resimlerin oldukça karmaşık olduğunu göstermiştir.
Birçok mühendislik probleminin çözümü, organizasyon, analiz, problem çözme prensiplerinin bir kombinasyonunu ve problemin grafiksel bir temsilini gerektirir. Mühendislikteki nesneler, fiziksel nesnenin tasarımlarını ve özelliklerini ileten teknik bir çizimle (taslak olarak da adlandırılır) temsil edilir. Teknik bir çizim, nesnenin tüm bilgilerini açık bir şekilde ileten kesin bir şekilde olmalıdır. İşte burada CAD devreye girer.
CAD, Bilgisayar Destekli Tasarım anlamına gelir. Ayrıca ürünleri tasarlamak, geliştirmek ve optimize etmek için kullanılmaktadır. Çok yönlü olmasına rağmen, imalat sürecinde gereken araç ve ekipmanın tasarımında ve inşaat alanında yaygın olarak kullanılır. Ek olarak tasarım mühendislerinin çalışmalarını bilgisayar ekranında düzenlemesine ve geliştirmesine olanak tanır, bunu gelecekteki düzenlemeler için yazdırabilir ve kaydedebilir. İlk olarak tanıtıldığında, CAD tam anlamıyla ekonomik bir teklif değildi çünkü o dönemlerdeki makineler çok pahalıydı. Yirminci yüzyılın sonlarında artan bilgisayar gücü, minibilgisayarın ve daha sonra mikro işlemcinin gelmesiyle mühendislerin nesnenin boyutları/özelliklerinin doğru bir temsilini içeren CAD dosyalarını kullanmasına olanak sağlamıştır.
Kullanım Süreci
Ön tasarım ve düzenleme, tasarım detayları ve hesaplamalar, 3 boyutlu modeller oluşturma, çizimlerin oluşturulması ve yayınlanması, analiz, pazarlama, üretim ve son kullanıcı personeli ile etkileşim gibi bir dizi görevin yerine getirilmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca, eğitimli personel tarafından evrensel olarak yorumlanabilen otomatik bir şekilde ürün hakkında detaylı bilgi aktararak üretim sürecini kolaylaştırır. İki boyutlu veya üç boyutlu diyagramlar üretmek için kullanılmaktadır. Bu yazılım araçlarının kullanımı, nesnenin herhangi bir açıdan, hatta içeriden dışarıya bakacak şekilde görüntülenmesini sağlar.
Çizimlerinin ana avantajlarından biri, manuel yönteme kıyasla düzenlemenin hızlı bir süreç olmasıdır. Ayrıntılı mühendislik 2D veya 3D modellerin yanı sıra ürünlerin kavramsal tasarımından üretim bileşenlerinin tanımlanmasına kadar geniş bir yelpazede kullanılmaktadır. Ek olarak fiziksel prototipler inşa etmek ve test etmek yerine kesin simülasyonlara izin vererek tasarım süresini azaltır. CAD’in CAM (Bilgisayar Destekli Üretim) ile entegre etmek, ürün geliştirmeyi daha da optimize eder. CAD şu anda endüstriyel ürünler, animasyonlu filmler ve diğer uygulamalar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Profesyonel tasarım sunumlarını yazdırmak için genellikle özel bir yazıcı veya çizici gerekmektedir. CAD programları, bir nesnenin nasıl görüneceğini gösteren vektör tabanlı grafikler veya raster grafikler kullanır.
CAD Yazılımının Sağladıkları
- Tasarım aşamasında verimlilik
- Mühendislerin üretkenliğinde artış
- Daha iyi belgeleme ve iletişim yoluyla kayıt tutmanın geliştirilmesi
Bugün CAD kullanımı neredeyse tüm endüstrilerde kullanılmaktadır. Havacılık, elektronikten imalata kadar, tüm sektörlerde kullanılmaktadır. Dolayısıyla yaratıcılığı teşvik etmektedir. Ayrıca üretkenliği hızlandırmaktadır. Dolayısıyla üretim sürecini gerçekleştirmeden önce görselleştirme için önemli bir araç olarak faydalı hale gelmektedir. Bu nedenle CAD eğitimi de giderek daha fazla önem kazanmaktadır.
CAD Yazılımlarının Tipleri
1960’lı yılların sonlarında tanıtıldığından beri, CAD yazılımı büyük ilerlemeler kaydetmiştir. Ayrıca genel bir sınıflandırması şu şekildedir:
- 2D CAD
- 3D CAD
- 3D Yüzey Modelleme
- Katı Modelleme
Verimlilik, doğruluk ve ürünlerin pazara sunulma süresinin azaltılması gibi hedefleri gerçekleştirmek için birçok şirket CAD / CAE / CAM‘e yönelmektedir. Bu nedenle, bu yazılımlara olan talep giderek artmaktadır. Bu alanda endüstri liderleri arasında AutoCAD, Dassault Systems ve Altair bulunmaktadır.