3D yazıcı tarafından yazdırılmış bir parça tasarlarken kullanmanız gereken yazılım, tamamen parçanın ne olduğuna bağlıdır. Gerçekten de, nesnenizin karmaşıklığı, nihai seçiminizi etkileyecektir. Genel olarak, modelleme yazılımları iki kategoriye ayrılabilir: CAD yazılımları ve 3D modelleme yazılımları. Genellikle, CAD yazılımı, daha az veya daha fazla karmaşık mekanizmaları içeren endüstriyel nesneleri oluşturmak için kullanılır. Daha fazla sanatsal ve kavramsal özgürlüğe sahip olmak istediğinizde ise 3D modelleme yazılımı tercih edilir- örnek olarak, video oyunu ve animasyon endüstrisinde kullanılır.
Başlangıç Seviyesi İçin CAD Yazılımları
TinkerCAD
Tinkercad, Autodesk’in başlangıç seviyesi için %100 ücretsiz çevrimiçi 3D tasarım uygulamasıdır. Şu anda 16 dilde kullanılabilen yazılım, blok yapısı temeline dayanarak, silindirler, üçgenler, daireler, koniler vb. gibi bir dizi temel şekilden modeller geliştirmenizi sağlar. Herhangi bir şekli hareket ettirebilir, döndürebilir ve görüntüleyebilirsiniz. Tinkercad, elektronik devreler eklemeniz veya programlar yazmanız gibi ek özellikler de sunar. 3D modeller STL, OBJ veya SVG formatında kaydedilebilir. Bu oldukça basit bir programdır ve bazı tasarımlar için sınırlamaları olabilir. Ancak, 3D modelleme konusunda deneyimi olmayan herkes için idealdir.
FreeCAD
FreeCAD, tamamen ücretsiz, açık kaynaklı bir parametrik 3D modelleme aracıdır ve herhangi bir boyutta gerçek hayattaki nesneleri tasarlamanıza olanak tanır. Parametrik bileşen, düzenlemeyi kolaylaştırır. Modelinizin geçmişine giderek parametreleri değiştirebilir ve farklı bir model elde edebilirsiniz. Bu yazılım profesyonel amaçlar için tasarlanmamış olup, iyi bir eğitim aracı olabilir. Bununla birlikte, aracı doğru bir şekilde yapılandırmak için kullanıcının öğrenmesi gereken birkaç özelliği entegre ettiğini unutmayın. Bu yüzden, bir başlangıç seviyesi kullanıcısı için öğrenmesi en kolay yazılım değildir, ancak ücretsiz ve açık kaynaklı olma özelliğine sahiptir.
BlocksCAD
BlocksCAD, özellikle sınıf ortamında kullanılmak üzere eğitim amaçlarıyla özel olarak oluşturulmuştur. Kullanıcıların daha sonra daha profesyonel bir CAD yazılımı olan OpenSCAD’i kolayca kullanabilmesini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Gerçekten de nesnelerin geliştirilmesi ve dönüşümleri için komutlar, LEGO’yu anımsatan renkli bloklarla temsil edilir, böylece daha çocuk dostu hale getirilmiştir. BlocksCAD’in kodu, OpenSCAD ile tamamen uyumludur, bu nedenle modellerinize orada son dokunuşları yapabilirsiniz. Dışa aktarma formatları OpenSCAD veya STL olabilir. Herkesin yazılımı öğrenebilmesi için, BlocksCAD’in 3D modelleme üzerine farklı eğitim videoları bulunan bir YouTube kanalı bulunmaktadır.
Orta Seviyede Olan Kullanıcılar İçin:
CREO
Creo, hızlı ürün yeniliğine odaklanan bir 3D CAD yazılımıdır ve daha iyi ürünlerin daha hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesine imkân sağlar. CAD yazılımı öğrenmesi kolay olarak kabul edilir ve kullanıcıları başlangıç tasarımdan nihai ürün imalatına ve ötesine kadar yönlendirir. Creo kullanarak, yaratıcı tasarım, arttırılmış gerçeklik ve tabii ki eklemeli imalat gibi yeni teknolojilerle güçlü işlevler bir araya getirilebilir. Bu, kullanıcıların sadece daha hızlı iterasyonlardan değil, aynı zamanda düşük maliyetlerden ve geliştirilmiş ürün kalitesinden de faydalanmasını sağlar. Dolayısıyla, Creo, artan rekabet avantajları ve pazar payı vaat eden optimal bir CAD yazılımını temsil eder.
Solid Edge
Solid Edge, başlangıç seviyesindekilerden profesyonellere kadar birçok kullanıcı için uygun olan, kolay öğrenilebilir ve daha basit özelliklere sahip bir CAD yazılımıdır. İlk olarak 1996 yılında Intergraph tarafından piyasaya sürülen ve daha sonra Siemens tarafından satın alınarak dağıtılan yazılım, yıllar içinde mükemmelleştirilmiş ve farklı sektörlerdeki çeşitli kullanıcılar için güvenilir bir seçenek haline gelmiştir. Solid Edge, kendi özgün eşzamanlı teknolojisini kullanır. Bu modelleme tekniği, parametrik ve direkt modellemeyi bir araya getirerek basitliği yükseltirken, tarih tabanlı modelleme yardımıyla yüksek düzeyde kontrol sunar. Bunun yanı sıra, geleneksel parametrik ve direkt modelleme de mümkündür. Yazılımın diğer öne çıkan özellikleri arasında yapay zekâ destekli kullanıcı arayüzü, genel olarak yüksek işleme hızı ve herhangi bir cihazdan CAD’e erişimi sağlayan bulut yetenekleri bulunur. En son 2022 sürümü için geliştiriciler, daha fazla kaynak kullanımına ve yeni çalışma yöntemlerine olanak tanıyan modern ürün geliştirme süreçlerini destekleyen birçok ek geliştirmeyi eklemişlerdir.
Fusion 360
Autodesk tarafından geliştirilen Fusion 360 programı, bulut tabanlı bir yazılım platformundan oluşur. Başlıca ürün tasarımı ve 3D modelleme, CAD, CAM ve PCB için kullanılır. Çevrimiçi olarak çalışabilme özelliği, tasarım ekiplerinin karmaşık projeler üzerinde aynı anda bir araya gelip iş birliği yapmasını sağlar. Tüm süreç geçmişini kaydetmenin yanı sıra, serbest form, katı ve örgü yapıların modellemesini de içeren farklı tasarım seçenekleri sunar. Ayrıca, simülasyon ve yaratıcı tasarım araçlarıyla üretilebilirlik sağlar. Fusion 360 ile tasarımınızı 3D baskı için kaydetmek isterseniz, STL veya OBJ gibi formatlarda dışa aktarabilirsiniz. Fusion 360 ile çalışmak için aylık ücretli bir abonelik gerektiğini bilmelisiniz. Çok yönlülüğü ve işlevselliği nedeniyle kullanıcılar tarafından tercih edilen önde gelen CAD yazılımlarından biridir.
4D_Additive
Fransız-Alman şirketi CoreTechnologie tarafından geliştirilen 4D_Additive, kullanıcılarına tüm model tiplerini onarma imkanı sunan ve tam geometride modellenmeyi mümkün kılan bir yazılımdır. CAD modellerinin optimize edilmiş tasarımları için birçok fonksiyon sunan 4D_Additive, örneğin, parçanın en iyi yönlendirmesini belirleyebilen ve baskı plakasını ideal bir şekilde dolduran analiz fonksiyonları da sunar. .3mf, .amf, .obj ve .stl formatlarında modelleri dışa aktarabilme yeteneği sayesinde CoreTechnology’nin yazılımı, aynı zamanda 5.000’den fazla yüzey dokusu ve manuel veya otomatik olarak oluşturulabilen çeşitli kütüphane yapılarına erişim sağlar. Düzenli olarak güncellenen 4D_Additive, yıl geçtikçe gelişmektedir.
Profesyoneller İçin CAD Yazılımları:
Solidworks
Dassault Systèmes tarafından yayınlanan Solidworks, genellikle profesyonel 3D tasarımcılar tarafından kullanılan bir yazılımdır. Parametrik özellik tabanlı bir modeldir. Yazılım, tasarım doğrulama araçları, ters mühendislik gibi geniş bir özellik yelpazesini içerir. Genellikle endüstriyel nesneler için kullanılır. Oldukça pratiktir ve detaylıdır. Solidworks’ün diğer birçok yazılımdan farklı olarak, eğimli düz yapılar aracılığıyla eğrileri taklit eden bir sistem yerine NURBS sistemini kullanmasıdır. Bu sistem, çok detaylı eğrilerin oluşturulmasını sağlar. Ayrıca, çokgen modellemenin aksine, boyutsal çizim kullanır, böylece yeniden boyutlandırma çok daha az sorunlu hale gelir. Yazılımın kullanıcıları tarafından sıkça dile getirilen bir dezavantajı, .STL dosyalarını sınırlı bir şekilde içe aktarabilme yeteneğidir. .STL dosyalarını indirip düzenlemek isterseniz, muhtemelen ikincil bir program gerekecektir. Dosya formatı daha çok bir çıktı dosya formatıdır ve tasarım sonrası işleme için tasarlanmamıştır.
AutoCAD
Autodesk tarafından geliştirilen AutoCAD yazılımı, 1982 yılında piyasaya sürülen ilk CAD yazılımlarından biri olmasıyla endüstri genelinde oldukça yaygın bir CAD yazılımı haline gelmiştir. AutoCAD popüler ve yaygın olarak kullanılan bir yazılım olsa da, i.materialise’in anketine göre 3D baskı topluluğunda popülaritesi son zamanlarda azalmıştır. Birçok kullanıcı, 2D taslak için ideal olsa da 3D modelleme için kullanımının kolay olmadığını belirtmektedir. Gerçekten de basit parçaların ötesine geçmek için makro ve komut dosyalarında ustalaşmanın öğrenme eğrisi aşılması güçtür. Yazılım, modellemeleri algoritmik olarak programlama deneyimi olan profesyonelleri hedeflemektedir. Bu beceriye sahipseniz, AutoCAD ile yapamayacağınız neredeyse hiçbir şey yoktur. 3D modeller kolaylıkla 3D baskı için STL dosyalarına dönüştürülebilir. 2010 yılından bu yana AutoCAD, AutoCAD 360 adlı bir mobil ve web uygulaması olarak da piyasaya sürülmüştür.
CATIA
CATIA, dünyanın önde gelen ürün tasarımı çözümlerinden biridir ve günlük olarak gördüğümüz ve kullandığımız ürünleri oluşturmak için çeşitli sektörlerdeki en önemli şirketler tarafından kullanılmaktadır. CATIA CAD yazılımı, sistem mimarlarına, mühendislere, tasarımcılara ve inşaat profesyonellerine geleneksel proje teslim yöntemlerinin getirdiği kısıtlamaları kaldıran bir bulut üzerinde tasarım yapma imkânı sunar. 3D EXPERIENCE çözümü, tasarım ve inşaatın tüm aşamalarını kapsayan geniş bir 3D modelleme araçları yelpazesi içerir.
Rhino
Rhino, inanılmaz derecede çok yönlü bir 3D modelleyici olarak bilinir. Ticari 3D bilgisayar grafikleri ve CAD yazılımı, kullanıcıların noktaları, eğrileri, örgüleri, yüzeyleri, katıları ve daha fazlasını manipüle etmelerine olanak sağlayan hassas ve matematiksel bir model olan NURB’ü kullanır. Rhino3D’nin en güçlü özelliklerinden biri geniş tasarım özelliklerine sahip olmasıdır. Yedinci sürüme yükseltilmesinden bu yana, kullanıcılar yeni eklenen SubD araçlarıyla organik şekiller oluşturabilme yeteneğine sahiptir. Bu araçlar, Quadmesh olarak adlandırılan yeni bir sürüm 7 ile güzel bir şekilde çalışır ve kullanıcılara mevcut yüzeylerden, katılardan veya diğer örgülerden ve yeni Sub-D’lerden dörtgen bir örgü oluşturma imkânı sağlar; bu da daha önce olduğundan daha doğru şekiller oluşturabilen yeni bir geometri türüdür. Yazılım, farklı fiyatlarla çeşitli paketler halinde indirilebilir durumdadır ve web sitelerinde mevcuttur.