CAM-Nedir-one-cikan
CAM-Nedir-one-cikan

Fiziksel nesnelerle dolu bir dünyada ürünler, parçalar veya mekanlar olsun Bilgisayar Destekli İmalat (CAM), her şeyin mümkün olmasını sağlar. Uçaklara uçuş gücü veren ya da otomobillere güçlü motor sesi sağlayan bizleriz. Bir şeyin sadece tasarlanmasından çok üretilmesi gerektiğinde, CAM sizin cevabınızdır. Perde arkasında neler oluyor? Okumaya devam edin.

CAM nedir? Bilgisayar Destekli İmalat (CAM), kısaca bir imalat sürecini otomatikleştirmek için yazılım ve bilgisayar kontrollü makinelerin kullanılmasıdır.

Bu tanıma dayanarak, bir CAM sisteminin işlemesi için üç bileşene ihtiyaç duyulur:

  1. Makineye takım yolları oluşturarak bir ürünü nasıl yapacağını söyleyen yazılım.
  2. Hammaddeden, bitmiş ürüne dönüştürebilecek endüstriyel makineler.
  3. Rötuş, takım yollarını makinelerin anlayabileceği bir dile dönüştürür.

Bu üç bileşen, tonlarca insan emeği ve becerisiyle bir araya getirilir. Bir endüstri olarak yıllarca en iyi imalat makinelerini inşa etmek ve geliştirmek için çaba sarf ettik. Bugün, yetenekli bir işleme atölyesinin başa çıkamayacağı tasarım yoktur.

CAM-nedır-cam-nerelerde-kullanilir

CAD ve CAM Süreci

CAM, olmadan CAD olmaz. CAD, bir ürünün veya parçanın tasarımına odaklanır. Nasıl göründüğü, nasıl çalıştığı gibi unsurlar üzerinde durur. CAM ise nasıl yapılacağına odaklanır. CAD aracınızda en zarif parçayı tasarlayabilirsiniz, ancak onu verimli bir CAM sistemiyle etkin bir şekilde yapamazsanız, başarısız olmanız daha olasıdır. Her mühendislik sürecinin başlangıcı CAD dünyasında başlar. Mühendisler, bir otomobil için krank milinden, bir mutfak musluğunun iç iskeletine veya bir devre kartındaki gizli elektroniklere kadar, 2D veya 3D çizim yaparlar. CAD’de her tasarım bir model olarak adlandırılır ve bir CAM sistemi tarafından kullanılacak bir dizi fiziksel özellik içerir.

CAD tasarımı tamamlandığında, bunun CAM’e yüklenmesi gerekir. Temel olarak, bunun için CAD dosyasının dışa aktarılması ve ardından CAM yazılımına aktarılması yapılır. Fusion 360 gibi bir araç kullanıyorsanız, CAD ve CAM aynı platformda olduğu için herhangi bir içe/dışa aktarma işlemine ihtiyaç duyulmaz.

CAD modeliniz CAM’e aktarıldığında, yazılım modeli işlemek için hazırlamaya başlar. İşleme, kesme, delme veya oyma gibi eylemler aracılığıyla ham malzemeyi belirlenmiş bir şekle dönüştürmenin kontrol edildiği bir süreçtir.

Bilgisayar Destekli İmalat yazılımı, işlemeye uygun hale getirmek için bir model üzerinde bir dizi işlem yapar. Bu işlemler şunları içerir:

  • Modelin imalat sürecini etkileyebilecek herhangi bir geometri hatasının olup olmadığının kontrol edilmesi.
  • Model için takım yolunun oluşturulması, makinenin işleme sürecinde takip edeceği bir koordinat seti.
  • Kesme hızı, voltaj, kesme/delme yüksekliği vb. dahil olmak üzere gereken makine parametrelerinin ayarlanması.

Tasarım işleme kısmına hazırlandıktan sonra, tüm bilgiler bir makineye fiziksel olarak parçayı üretmek için gönderilir. Ancak, bir makineye sadece İngilizce-Türkçe talimatlar veremeyiz. Makinenin dilini konuşmamız gerekiyor. Bunu yapmak için, tüm işleme bilgilerini G-kodu adı verilen bir dile dönüştürüyoruz. Bu, hız, ilerleme hızı, soğutucular vb. dahil olmak üzere bir makinenin eylemlerini kontrol eden talimatların setidir.

cam-nedır-CAM-ve-cad-sureclerı-nelerdır

Kısaca CNC Tezgahları

Bu noktaya kadar, CAM sistemindeki makinelerden sadece makineler olarak bahsettik, ancak bu şekilde bahsederek adaletli davranmış olmayız. Tüm modern üretim merkezleri, mühendislik parçaları üretmek için çeşitli CNC makinelerini kullanır. CNC makinelerinin ortaya çıkmasından önce, üretim merkezleri iş makineleri tarafından manuel olarak çalıştırılıyordu. Elbette, bilgisayarların dokunduğu her şey gibi, otomasyon da hemen peşi sırası bu süreci takip etti. Günümüzde CNC makinelerini çalıştırmak için gereken tek insan müdahalesi, bir programı yüklemek, ham malzemeyi yerleştirmek ve ardından bitmiş ürünü çıkartmaktır.

CAM Yazılımlarının Etkisi

1990’lar, CAD ve CAM’in PC’ye tanıtılmasını ve bugün üretime nasıl yaklaştığımızı tamamen değiştirdi. İlk CAD ve CAM işleri pahalı otomotiv ve havacılık uygulamaları için ayrılmış olsa da bugün Fusion 360 gibi yazılımlar her türlü şekil ve boyuttaki üretim atölyeleri için mevcuttur.

Kuruluşundan bu yana, CAM üretim sürecine birçok gelişme gelmiştir, bunlar arasında:

  • Geliştirilmiş makine özellikleri. CAM sistemleri, gelişmiş 5 eksenli makinelerden faydalanarak daha sofistike ve yüksek kaliteli parçalar üretebilir.
  • Artan işleme verimliliği. Bugünün CAM yazılımları, yüksek hızlı makine yollukları sağlayarak parçaları daha önce hiç olmadığı kadar hızlı üretmemize yardımcı olur.
  • Geliştirilmiş malzeme kullanımı. Eklemeli imalat makineleri ve CAM sistemleri sayesinde minimal atıkla karmaşık geometriler üretebiliriz, bu da daha düşük maliyet anlamına gelir.

CAM sadece bir atölyede makineleri kontrol etmekle ilgili değildir. Gerçekten harika parçalar üretmek için yazılım, makineler, süreçler ve insanları bir araya getirmekle ilgilidir.

Yorum yazmak ister misin?

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz
Captcha
10 - 2 = ?
Reload