CAD veya Bilgisayar Destekli Tasarım yazılımı, mühendislik çizimi sürecini hızlandırmak amacıyla 1960’lı yılların sonlarında geliştirilmiştir. Bugün çeşitli CAD versiyonları mevcuttur ve bunları sınıflandırmanın farklı yöntemleri bulunmaktadır.
2 Boyutlu CAD (2D CAD)
2D CAD, CAD yazılımlarının öncüsüdür ve 70’li yılların başlarında geliştirilmiştir. O dönemde, büyük otomobil, havacılık ve diğer mühendislik şirketleri, tekrarlayan çizim gereksinimlerini otomatikleştirmek için kendi iç araçlarını geliştirmişlerdir. 2D CAD, çizgiler, dikdörtgenler, daireler vb. gibi temel geometrik şekilleri kullanarak düz çizimler üretmeye dayanır. Bu tür yazılımlar ilk olarak 1970’li yıllarda geliştirilmiştir. AutoDesk, CAD yazılımının geliştirilmesinde önemli bir rol oynamış öncü şirketlerden biridir.
3 Boyutlu CAD (3D CAD)
3D CAD, geçmişteki 2D CAD yazılımlarının bir adım ilerisidir. Bilgisayarların işlem gücü arttıkça ve grafik görüntüleme yetenekleri gelişmiştir. Bu da 3D CAD giderek popüler bir tasarım aracı haline getirmektedir. 3D CAD, gerçekçi olan 3D görüntülerin oluşturulmasını sağlar. Bu görüntülere 3D modeller denir, çünkü X, Y veya Z yönde görüntülenebilir ve döndürülebilirler. 3D CAD kullanarak 3D modellerden izometrik veya perspektif gibi görünümleri, herhangi bir açıdan görüntüleyebilirsiniz. Bu araçları, IBM-Dassaults iş birliğiyle 1980’lerde tanıtıldı.
3D CAD, arttırılmış görsel yetenekleri nedeniyle hızla popüler hale geldi. Bugünün hızla ilerleyen 3D yazılımları, ürün tasarımında hızlı geri dönüşümlere yardımcı olmuş ve ürün yaşam döngüsü yönetimi (PLM) kavramının doğmasına yol açmıştır.
Bugünün önde gelen 3D CAD yazılımlarından bazıları SolidEdge ve SolidWorks’tür. Elbette, bu araçlarda ustalaşmak için profesyonel eğitim gerekmektedir. CAD yazılımlarını sınıflandırmanın başka bir yolu da işletme parametrelerine göre yapmaktır. Bu parametreleri anladığınızda, CAD yazılımını doğru bir şekilde optimize edebilirsiniz.
Çeşitleri Nelerdir?
Tek kullanıcılı sistemler: Bu tür CAD yazılımları, aynı anda yalnızca bir kullanıcının tek bir dosya üzerinde çalışmasına izin verir.
Referans baz alınan sistemler: Bu tür CAD yazılımında, kullanıcılar kendi dosyaları üzerinde çalışırken diğer kullanıcıların dosyaları da arka plan verisi olarak eklenmiş şekilde çalışmaktadır. Bu, kullanıcıların diğer kullanıcıların çalışmalarını arka plan verisi olarak kullanmalarını sağlar.
Çoklu erişime sahip sistemler: Bu CAD sistemleri, referans baz alınan sistemi bir adım ileriye taşır. Bir kullanıcı ekibinin birlikte çalışmasına olanak sağlar ve diğer kullanıcıların verilere yaptığı değişiklikleri anlık olarak görebilirler. Tabii ki, bu alandaki devler (örneğin AutoCAD) farklı işletme modlarını da kullanılmaktadır.
3D CAD ayrıca şu şekilde de sınıflandırmaktadır:
Wire-Frame modelleme: Bu sistemler, hatlar ve yaylarla iskelet benzeri modeller oluştururlar. Tellere benzer göründükleri ve arka plandaki her şeyin görünür olduğu için tel çerçeve modelleri olarak adlandırılırlar. Ancak artık pek popüler değillerdir.
Yüzey Modelleme: Wire-frame modellerinin aksine, bu modeller 3D yüzeylerin birleştirilmesiyle oluşturulurlar. Arka planda hiçbir şey görünmediği için yüzey modelleri oldukça gerçekçi bir görünüme sahiptir.
Katı Modelleme: Bu modeller, en kullanışlı CAD modelleri olarak kabul edilmektedir. Yüzey modelleriyle aynı gibi görünse de ağırlık, hacim ve yoğunluk gibi gerçek fiziksel nesneler ek özellikleri barındırır. Bu modeller, mühendislik tasarımlarını incelemek için yaygın olarak prototipler olarak kullanılmaktadır.